top of page
4 (1).jpg

dr. Miško Horvatek

- dekan i profesor

Rođen 1942. u Hrvatskom Zagorju, obratio se Gospodinu Isusu Kristu u 21. godini u Sremskoj Mitrovici za vrijeme obvezatnog služenja vojske u komunističkoj Jugoslaviji. Pastorsku službu obnašao je u Baptističkoj crkvi u Sr. Mitrovici od 1969. god. - 1972. god. Od 1972. god. odlazi na misijsko polje u Beč, u Austriji, gdje osniva Jugoslavensku Baptističku crkvu, a istu i pastorira do 1987. god.

 

Po završetku studija u Los Angelesu 1990. god. privremeno pastorira Baptističku crkvu u Pakracu, a 1991. preuzima pastoralnu dužnost u Baptističkoj crkvi Daruvar. Konačno, 1997. osniva Baptističku crkvu Emanuel, gdje je i sada pastor.

Miško je u braku s Mirom od 1967. god. - pedeset i dvije godine, te imaju četvero djece: Momira, Tanju, Sanju i Elizabet. Bog ih je blagoslovio s osamnaest unuka. Miško je 1981. bio suosnivač Evanđeoskog Biblijskog Instituta - EBI u Beču. Na EBI-ju je služio kao prvi odbornik, prvi upisani student, i prvi je 1984. god. diplomirao. Nakon završenog magisterija je i predavao na EBI-ju.

 

Za vrijeme misijskog djelovanja u Beču (s European Christian Mission - ECM), bio je i višegodišnji govornik na Trans World Radio Monte Carlo. Posljednjih četrnaest godina vodi tjednu emisiju Sola Scriptura na Radio Hrvatskom Zagorju, te od 1998. god. obnaša pastoralnu službu u Baptističkoj crkvi Emanuel u Krapini.

 

Na TBA je dekan i predavač na katedri Praktične teologije: Evangelizacija, Primijenjena ekleziologija, Pastoralne poslanice, Biblijska etika, Pastorologija i Komparativne religije. Dr. Horvatek je pisao članke za Leksikon Evanđeoskog Kršćanstva, te članke za teološki i sekularni časopis.

Teološko obrazovanje započeo je na Baptističkoj školi u Novom Sadu 1966. god. Na Evanđeoskom Biblijskom Institutu u Beču, u Austriji, 1984. g. je diplomirao, a magisterij iz teologije (M. Div.) 1990. je stekao na The Master’s Seminaryju u Los Angelesu. Počasni doktorat (D. D.) 2007. mu je dodijeljen na Shepherds Theological Seminaryju u Caryju, u Sjevernoj Karolini.

bottom of page